A început cel mai lung post din an, Postul Paştelui

Credincioşii ortodocşi intră de luni în postul considerat cel mai aspru din an, care va dura până în 20 aprilie:Postul Paştelui. Acesta are şapte săptămâni şi doar două zile cu dezlegare la peşte, respectiv de Bunavestire, 25 martie, şi de Florii, 13 aprilie. Conform calendarului creştin ortodox, Postul Sfintelor Paşti din anul 2014 este între 3 martie şi 19 aprilie. Învierea Domnului va fi prăznuită în 20 aprilie. Postul Paştelui este postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele pa­tru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, fiind numit şi Postul Mare. Acesta aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.
Precum se ştie, postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, în scop religios-moral. Aceasta reţinere de la mâncăruri şi băuturi trebuie însă însoţită şi de reţinerea de la gânduri, pofte, patimi şi fapte rele, ceea ce înseamnă că postul trupesc trebuie să fie însoţit de post sufletesc. Postul este de origine şi instituire divină, de aceea el se găseşte practicat din vremuri străvechi, întâlnindu-se aproape în toate religiile şi la toate popoarele.
Postul Paştilor este ţinut şi în Biserica Romano-Catolică, la care are tot durata de 40 de zile, însă nu începe luni, ca la ortodocşi, ci în miercurea numită a Cenuşii, pentru că în această zi se practică presărarea cenuşii pe creştetul capului, rest din ceremonialul penitenţei publice din vechime, moştenit de la evrei. Catolicii dezleagă postul în duminicile Paresimilor, când mănâncă “de dulce”.
În acest an, Paştele ortodocşilor este în aceeaşi zi cu cel al catolicilor, la fel cum s-a întâmplat în 2010 şi 2011. La fel se va întâmpla în 2017, în 16 aprilie, şi în 2025, în 20 aprilie. Altfel, diferenţa dintre Paştele catolic şi cel ortodox poate varia de la o săptămână la cinci săptămâni, cum s-a întâmplat în 2008.

2 Thoughts to “A început cel mai lung post din an, Postul Paştelui”

  1. Zălăuan

    Interesant este faptul că nu toţi popii ţin post.
    Oare de ce ?

  2. m

    Este o optiune personala ; daca o persoana vreas , dar nu poate sa tina post , din motive medicale , atunci poate primi dezlegare . Nu stim daca respectivii preoti sunt sdau nu bolnavi de diabet , de exemplu , situatie incompatibila cu postul …

Leave a Comment